Leuke en opmerkelijke acties dit weekend bij NLDoet

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie Foto: Meintje Bojang

Het aankomende weekend is het weer NLDoet. Heel veel organisaties vragen dan hulp bij de klusjes waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. De redactie van de Balkster Courant dook eens in de aanvragen en kwam uit bij een paar heel bijzondere.

De meest opmerkelijk is wel die van kaatsvereniging Cannegieter. Deze kaatsvereniging in Balk heeft sinds 2 jaar een splinternieuw clubgebouw. Dit gebouw is voor het grootste gedeelte gebouwd door vrijwilliger. De buitenkant is voorzien van geïmpregneerd steigerhout. Het veld ligt mooi beschut tussen de bomen.

Deze bomen bieden ruimte voor dieren, maar helaas heeft een specht niet genoeg aan alle bomen. Hij klopt allemaal gaten in de houten omkleding van het clubgebouw. Er zijn verschillende pogingen gedaan om de specht af te schrikken met nepvogels, maar de specht blijft stug doorgaan.

Klussen

De kaatsvereniging wil het nieuwe zomerseizoen wel weer beginnen in een mooi clubgebouw en daarom gaat ze de schade herstellen die de specht heeft aangebracht. Dit gebeurt zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur en vrijwilligers worden gevraagd. Het clubgebouw staat aan de Tjalke de Boerstrjitte in Balk.

Een andere opmerkelijke, maar vooral omvangrijke klus vindt plaats in Woudsend. Daar houden ze grote schoonmaak en worden alle reparaties aangepakt in MFC De Driuwpôlle. Omdat het een omvangrijke klus is, wordt de hele zaterdag gebruikt van 09:00 - 18:00 uur.

Het gaat om een algehele grote schoonmaak, maar deze keer vooral op plekken waar men anders niet bij kan komen. Dus vooral de hoogte in. De spinnenwebben moeten weg zowel binnen als buiten. Het houtwerk buiten schoogemaakt en de ramen gelapt. Ook de goten moeten worden ontdaan van alle troep. Verder nog reparatiewerkzaamheden van de toneel- en afscheidingsgordijnen in de grote zaal. en reparatiewerkzaamheden van de gordijnen in de vergaderzalen. Ook moeten de 6 vitrinekasten gereinigd en schoongemaakt. Daarbij hoort ook het poetsen van het zilver. De stoelen en tafels die in de grote zaal staan moeten worden schoongemaakt, nagekeken op kapotte onderdelen en gerepareerd. Ditzelfde geldt voor het meubilair in de foyer. Verder moet het verfwerk na lekkage in de keuken en de trapopgang worden bijgewerkt en moet de vloerbedekking worden schoongemaakt in de trapopgang. Ook hier was lekkage de schuldige.

Maar er zijn natuurlijk veel meer klusjes. Zo willen ze in Wijckel aan de Menno van Coehoornweg de bestrating uitbreiden voor de fietsenstalling en een zandbak maken voor de jeugd. De fietsen staan nu her en der geparkeerd in het gras. Met uitbreiding van de bestrating en het plaatsen van hekken wil ze dat probleem oplossen. Zaterdag tussen 09:00 - 15:00 worden de vrijwilligers opgeroepen om te komen.

We blijven even in Wijckel. Daar moeten bij de ijsbaan 2 lampen worden vervangen bij de kopse kanten van de ijsbaan bij de opstap. Daarnaast moet de nok van de Boskhutte worden dichtgemaakt met daklood. En er moeten nog een aantal kozijnen worden geverfd. Zaterdag tussen 09:00 - 16:00 voor wie daarvoor belangstelling heeft.

Herinrichten fietsenstalling sportaccommodatie Korfbalclub Harich

Zaterdag tussen 09:00 - 14:00 wil de Korfbalclub in Harich aan de Harichsterdyk de accommodatie weer klaar maken voor het komende veldseizoen. De gebouwen hebben een goede schoonmaakbeurt nodig. Ook heeft de fietsenstalling een upgrading nodig. Die is nu vaak een rommeltje op de zaterdagen.

Zaal dorpshuis Wijckel

Een zaal van het dorpshuis (oud schoolgebouw aan de Jeen Hornstraweg) in Wijckel moet geschilderd en opgeknapt worden. Bovendien moet er buiten een dakgoot (zink) verbreed én extra afvoer/regenpijp(pvc) aangebracht worden. Dit omdat deze bij hevige regenval overstroomt en de goot en regenpijp de hoeveelheid water niet aankan en er lekkage ontstaat. Zaterdag tussen 09:00 - 17:00

School Sloten

Bij de school in Sloten moet de buitenberging worden opgeknapt door een schilderbeurt en de beplanting worden aangebracht. Hier doen ze dat trouwens op vrijdag van 08:00 - 15:00 uur.

Tennisvereniging Sleat wil de tennisbaan opknappen en weer klaarmaken voor het nieuwe seizoen. Ze willen dat met hulp van vrijwilligers doen op zaterdag tussen 09:00 - 12:30 uur aan de Spanjaardsdijk in Sloten.

Schoonmaakwerkzaamheden in rond MFC de Skeakel

Aan de Aldewei in Oudega staat MFC de Skeakel. Vrijwilligers uit Oudega en Kolderwolde gaan onder leiding van de beheerder zaterdag van .9.00 tot 12.00 uur met de schoonmaak aan de slag. Met behulp van steigers en een hoogwerker kunnen ook de hoogste ramen worden schoongemaakt. Bovendien vinden herstelwerkzaamheden plaats aan de bestrating en worden er snoeiwerkzaamheden uitgevoerd.

Klusdag Manege Gaasterland

Op zaterdag tussen 08:00 - 14:00 is er een klusdag in de manege aan de Wyldemerkwei in Harich. Alles wordt dan klaargemaakt voor de outdooractiviteiten. Er zal een groep aan de slag gaan met verschillende tuinwerkzaamheden; onderhoud/ snoeien van bestaande beplanting/bomen. Versnipperen van gesnoeide takken, deze houtsnippers over de perkjes verdelen. Terrasmeubilair in elkaar zetten en op terras plaatsen. Schilderwerkzaamheden aan raamkozijnen kantine en wedstrijdgebouw.

Keukenombouw maken voor Pinksterkamp

Zaterdag tussen 12:00 - 16:00 uur is het de bedoeling om de keuken van het jaarlijkse Pinksterkamp aan de Warren in Woudsend mooier en steviger te maken. Er moet een betere omheining voor worden gebouwd. Die moet zo worden gemaakt dat hij elk jaar weer te gebruiken is.

Klus dag Ons Gebouw!

Bijna een hele dag (zaterdag tussen 09:00 - 15:00) is er een klusdag in het dorpshuis van Harich. In Ons Gebouw komen verenigingen en stichtingen in Harich bijeen voor hun bijeenkomsten en activiteiten. Het dorpshuis wordt volledig beheerd door vrijwilligers! Die komende niet toe aan extra klusjes en daarom is NLDoet daarvoor een mooi moment.

Opknappen en aanleggen schooltuin

Bij de school in Nijemirdum willen ze graag een schooltuin. Op zaterdag tussen 08:00 - 15:00 uur wordt dit project opgepakt. De tuin moet er voor zorgen dat de leerlingen in de toekomst leren hoe de natuur werkt en waar voedsel vandaan komt.

Terrein klaarmaken Boerderij Kleurrijk !

Zaterdag tussen 09:00 - 12:30 wordt het terrein van de zorgboerderij klaargemaakt voor het zomerseizoen. Om gasten weer op een nette manier te kunnen ontvangen en zodat de bewoners en cliënten van de dagbesteding en BSO weer een mooi onderhouden tuin hebben.

Uitbreiding tuin tennispark en verbetering baan

Zaterdag tussen 10:00 - 15:00 uur is het de bedoeling om bij het tennispark aan de Galamalaan in Koudum een stuk tuin uit te breiden door het plaatsen van redelijk grote appelbomen. Vorig jaar is het terras al heringericht, met onder andere verrijdbare plantenbakken. Om goed te kunnen tennissen zijn verder nieuwe lijnen op baan 3 noodzakelijk. Die worden dan ook vernieuwd.

Opknappen van de manege kantine

Zaterdag tussen 09:00 - 16:00 uur is het verder de bedoeling om de kantine van de plaatselijke manege aan de Tjalke van der Walstraat in Koudum op te knappen. Die is aan de binnenkant erg verouderd, vinden ze daar. Ook het plafond en de lampen zijn aan vervanging dan wel reparatie toe. Tevens moet de bar geverfd worden.

Voormalige speeltuin omvormen tot terras

Zaterdag tussen 13:00 - 17:00 uur willen ze aan de Buorren in Hemelum de hal graag een schilderbeurt geven. Verder willen ze de speeltuin ombouwen tot een dorpsterras.

Tuin en vogelvoederhuisjes maken

Zaterdag tussen 13:30 - 17:00 uur willen ze bij Patyna, locatie de Flinke aan de Tjalke van der Walstraat in Koudum graag wat vogelvoederhuisjes maken met een aantal bewoners en deze plaatsen in de belevenistuin. Daarnaast is de wens om werkzaamheden te doen in de moestuin, zodat daar de eerste groente weer in kan. Ook de pluktuin moet onkruidvrij gemaakt. Als dan al het werk klaar is, worden de bewoners verwennen met lekkere hapjes en een drankje

Buitenspeelkeuken bouwen op het schoolplein

Zaterdag tussen 09:00 - 12:00 uur is het de bedoeling om bij de school aan de Ageommeleane in Bakhuizen voor de kleuters en jongste leerlingen (groep 3/4), een verplaatsbare buitenspeelkeuken te bouwen voor op het schoolplein. Deze buitenspeelkeuken moet tevens dienst kunnen doen als ‘winkeltje’ om het spel te stimuleren.

Onderhoud en schoonmaak dorpshuis de Gearte in Bakhuizen

Bij MFC de Gearte in Bakhuizen willen ze zaterdag de hele dag (tussen 09:00 - 16:00 uur) klussen doen waar ze normaliter niet aan toekomen. Het onderhoud aan de tuin, opruimen, schilderwerk aan de gevel en kleine reparaties vallen daar onder. Diegenen die komen helpen, mogen verder rekenen op een gezellige dag.