Negatief zwemadvies voor zwem- en surfcentrum Balk

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie FOTO: FUMO

Voor zwem- en surfcentrum Balk (gemeente De Fryske Marren) geldt per 3 augustus een negatief zwemadvies door de aanwezigheid van blauwalgen. Er werd eerder al een negatief zwemadvies afgegeven vanwege een onveilige situatie door slibvorming.

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in water. Bij warm weer vermenigvuldigen ze zich snel en vormen een vettige, stinkende, groene, blauwe of rode laag op het water. Als je met blauwalgen in contact komt, heb je een verhoogde kans op jeuk, hoofdpijn, irritatie van ogen en slijmvliezen en maag- en darmklachten.

De Fryske Útfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) heeft het zwemadvies ingesteld namens de provincie Fryslân. Op de waarschuwingsborden bij de zwemgelegenheid staat aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt.

Voor actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit kijk je op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp voor iOS of Android. Je kunt ook bellen naar de zwemwatertelefoon van de provincie Fryslân (058) 292 56 50. Specifieke vragen kun je stellen per e-mail: zwemwater@fryslan.nl .