Onbeperkte Elftedentocht gaat weer langs Balk

Annemarie Veltman tijdens een eerdere editie van de Onbeperkte Elfstedentocht met haar gezin EIGEN FOTO

Van 14 tot en met 18 september 2022 organiseert Stichting Leef! de derde editie van de Onbeperkte Elfstedentocht. Een evenement waar IEDEREEN met een chronische aandoening of een beperking aan mee kan doen. Mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat zij deelnemen aan evenementen, krijgen de kans om de iconische Elfstedentocht (voor een deel) af te leggen.

De organisatie wil voor mensen met een chronische aandoening, beperking, handicap of aangepast tempo mogelijk maken om deel te nemen aan een groots evenement.

ROUTE DAG 4, ZATERDAG 17 SEPTEMBER: WORKUM - SLOTEN

De route gaat langs het IJsselmeer en door het Gaasterland. Vanuit Workum gaat de tocht richting Hindeloopen (stempel 6). Via de dijk komen de deelnemers naar Stavoren. Stempel 7, gezet bij Restaurant De Koebrug door het Vrouwtje van Stavoren. Na Stavoren voert de route langs Rijs en Oudemirdum. Daar zijn we op 10 kilometer van Sloten en bij buurthuis ’t Klif is het weer tijd voor een pauze. Op weg naar het prachtige finishplaatsje Sloten komen we nog langs Nijemirdum, Sondel en Wyckel.

De hele tocht is 213 kilometer lang. Deze gaan de deelnemers, verspreid over 5 dagen, met elkaar afleggen. Deelnemers kunnen wandelend, op de fiets, de tandem, de rolstoel, de handbike, de scootmobiel of met welk hulpmiddel (indien nodig) dan ook meedoen. Er kan gekozen worden om in 5 dagen de hele route af te leggen, maar een doel kan ook zijn om 10 meter te lopen om vervolgens over de finish te komen en een medaille te ontvangen. Alles is mogelijk.

Ieder zijn eigen doel en op zijn eigen manier! Vijf dagen, twee dagen, een dag, 50 meter of het hele traject. Meedoen, een doel nastreven, als winnaar finishen. Winnaar van jezelf.

Zoek je een doel dat bij jouw past? Heb je een handbike, driewieler, e-bike, rolstoel, scootmobiel, een ander hulpmiddel of loop je zelf (met of zonder hulpstokken)? Wil je ook meedoen aan de Onbeperkte Elfstedentocht? Schrijf je in.

Uitdaging

Annemarie Veltman uit Balk heeft in het verleden meegedaan aan de Alternatieve Elfstedentocht. Annemarie lijdt zelf aan de bindweefselaandoening EDS die zich in verschillende vormen kan manifesteren. Dit is een erfelijke aandoening, maar in de familie van Annemarie was niet bekend dat mensen het hadden. Inmiddels is wel duidelijk dat ook haar vader er aan lijdt. Lange tijd bleef de aandoening bij Annemarie verborgen, omdat ze heel actief en sportief was en haar spieren op die manier als het ware haar lichaam bij elkaar hield. Daarnaast zijn hart en longen en eigenlijk alle organen opgebouwd uit bindweefsel. Ze staat dus onder strenge controle van artsen om dat alles scherp in de gaten te houden. ”Voorheen reed ik wat doelloos mijn kilometers’’, zei de Balkster in 2020 tegen deze krant. ,,Nu ben ik heel erg gefocust. Het geeft me echt een heel duidelijk doel” Sporten met een beperking is er in Balk en omgeving maar heel summier en juist daarom vindt ze dit ook zo´n uitdaging.

Nieuws

menu