Ongekende natuurverschijnselen: Noorderlicht te zien in Elahuizen

Het Noorderlicht FOTO: Erwin Tuinstra

Het was de afgelopen dagen steeds te zien: datgene waar veel mensen speciaal voor naar Scandinavie reizen. Het beroemde en ongelofelijk mooie Noorderlicht. Het is een spectaculair natuurverschijnsel dat zijn weerga niet kent en wie het mee kan maken, heeft iets gezien dat je nooit vergeet.

Erwin Tuinstra was zondagavond in Elahuizen en legde dit natuurverschijnsel op een prachtige manier vast. Maar wat is eigenlijk het noorderlicht? Dit fenomeen ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon botsen tegen het magnetisch veld van de aarde. Dat komt omdat de zon voortdurend enorme zonnevlammen de ruimte in spuugt. Zo’n zonnewind bestaat uit ontelbaar veel elektrisch geladen deeltjes. Zonnevlammen kunnen miljoenen kilometers afleggen. Ze kunnen dus ook de aarde bereiken. Gemiddeld duurt zo’n reis van die zonnevlammen drie dagen.

Poolcirkel

Het magnetisch veld dat zich om de aarde bevindt, beschermt ons tegen deze zonnevlammen. Het magnetisch veld buigt de deeltjes af naar de polen. Rond de noord- en zuidpool botsen de zonnedeeltjes vervolgens tegen atomen en moleculen. Door die botsingen ontstaan allerlei kleuren licht: groen, rood en soms ook blauw. In het noorden wordt dit het noorderlicht genoemd. In de buurt van de zuidpool heeft het de naam het zuiderlicht.

Meestal blijft het noorderlicht rond de poolcirkel hangen. In Europa boven Noorwegen, Zweden, Finland en het noorden van Schotland. Of boven Canada en Alaska. Hoe sterker de zonnevlam, hoe zuidelijker het noorderlicht terechtkomt. Afgelopen week was er zo’n sterke zonnevlam. Door de kracht daarvan kon het licht ons dus ook bereiken.

De vlam was zelfs zo sterk, dat het licht tot in het zuiden van ons land te zien was. Dat vorige keer dat dit gebeurde, was in 2015. Volgens kenners lag de hele band met licht over het zuiden van Noorwegen en het noorden van Schotland. Vanuit Nederland keken wij als het ware schuin tegen die band aan. Aan de randen was daardoor roze en rood licht te zien In de verte was het licht felgroen. Als je onder dat noorderlicht staat, zie je die kleur van dichtbij.

Ook maandagavond was er het noorderlicht. Dit kwam door een tweede zonnevlam. Door de bewolking was het niet overal goed te zien of soms helemaal niet te zien.

Nieuws

menu