Rommel in Gaasterland blijft voorlopig nog liggen

De rommel wordt opgeruimd wanneer er een aannemer is gevonden FOTO: Arnoud van de Ridder

Wie is er verantwoordelijk voor het opruimen van uitgebrande caravans en hooibalen langs doorgaande wegen in Gaasterland?

Op de kruising van de Sminkewei naar de provinciale weg N359 van Koudum naar Balk (nabij de manege) liggen op de ovonde uitgebrande hooibalen al weken te wachten om opgeruimd te worden. Iets verderop op weg naar Balk zijn de zwarte resten van een uitgebrande caravan nog duidelijk zichtbaar. De caravan heeft er weken gestaan met daarop leuzen dat boeren het niet eens zijn met het stikstofbeleid.

Personeelstekort

Wat de reden van de uitgebrande hooibalen en caravan zijn is niet duidelijk. Mogelijk vandalisme of tegenstanders van de boerenprotesten de beschilderde caravan liever zagen verdwijnen. De polyesther onderdelen liggen nu als giftige restanten in de berm om te worden opgeruimd en daar hebben ook de zoogdieren, insecten en planten last van. De gemeente brandweer van De Fryske Marren heeft haar best gedaan alles te blussen, maar de restanten liggen nu al weken op de stenen van de ovonde en in de berm.

De weg is eigendom van de provincie Friesland en de Provinciale Waterstaat binnen de provincie verantwoordelijk voor het opruimen. Een voorlichtster in Leeuwarden zegt dat het probleem bekend is en de aandacht heeft. Er zijn op dit moment geen aannemers die de rotzooi kunnen opruimen. Dat heeft ook te maken met personeelstekort, bouwvakantie en drukte. Zodra er weer een aannemer beschikbaar is wordt de rommel weggehaald.

Nieuws

menu