Strijd tussen voormalige schaakkampioenen in Rijs

Chris Draijer (r) wint van Jan Brinkman

Chris Draijer (r) wint van Jan Brinkman Foto: Herman Beks

Bij afwezigheid van de huidige nummer een van schaakclub Rijs ging de belangstelling vooral uit naar de ontmoeting tussen Chris Draijer en Jan Brinkman.

Beiden waren in het verleden al eens meerdere keren kampioen. Dit jaar laten ze niet hun beste schaak zien, maar tegen elkaar wilden ze graag eens goed uitpakken.

Het werd na een Caro Kann verdediging van Draijer een mooie partij met een open stelling. Beiden hadden aanvalskansen. Draijer won uiteindelijk na een gevaarlijke vrijpion op de h-lijn.

Spanning voor de komende maanden

Nummer twee op de ranglijst Herman Beks deed het niet goed in de Franse opening, hij kwam een gezonde pion achter te staan. Maar Trienke Wijmenga wist hier niet goed van te profiteren en verloor. Beks nadert nu Frank Teunisse aan de top, dat kan nog spannend worden in de komende maanden. Piet Heldring offerde een stuk tegen een pion, maar redde het niet tegen Auke Wouda. Dick van Kolfschoten deed hetzelfde bij Hans Starreveld en verloor ook. Henk Breimer had uiteindelijk weinig moeite met Cornelis Jellesma na een gelijk opgaand begin. Verrassend was nog wel de remise tussen Jan Pieter Feenstra met wit tegen Douwe Tjerkstra. Na de Engelse opening (c4-e5) kwam Tjerkstra sterk te staan, maar Feenstra had een mooie vrijpion die gevaarlijk werd en hem het halve punt bezorgde. Ahmed Suren tenslotte remiseerde ook met Muhammed Enes.