Tekening Roode Klif van ‘onbekende tekenaar’ bekend

Deze krijttekening is gemaakt door de de redelijk onbekende tekenaar, etser, graveur en uitgever J. Gardenier Visscher. Eigen foto

Onlangs in deze rubriek een tekening van het Roode Klif uit omstreeks 1700. Dat klopt niet, maar de tekenaar is nu wel bekend.

De foto van het Roode Klif (Zicht op het VrouweZand) in een vorige editie van de BC en deze foto van een krijttekening zijn gemaakt door de de redelijk onbekende tekenaar, etser, graveur en uitgever J. Gardenier Visscher. Een inwoner uit Mirns tipte mij dat de tekening in het Fries Museum hangt en van J. Gardenier Visscher is.

Meer is er nauwelijks bekend over de tekenaar die in de achttiende eeuw geboren is. Een kleine zoektocht op internet en google levert het resultaat op dat de man ook wel Jan Gerritsz. Visser werd genoemd en geboren rond 1755 in Amsterdam. Andere bronnen spreken van zijn geboorte ‘ergens tussen 1745 en 1765’. Hij is in ieder geval overleden op 8 mei 1821 in Amsterdam.

De twee tekeningen van het Roode Klif zijn zeker niet van circa 1700, zoals de vorige keer gemeld. Jan Gerritszoon Visser heeft in 1786 en 1788 twee reizen gemaakt door Friesland en ruim 180 prachtige en gedetailleerde tekeningen gemaakt van dorpsgezichten en landschappen.

Hij werkte onder andere mee aan de ‘Nederlandsche Stads- en Dorpsbeschrijving’ van 1797. Aan hem wordt ook een aantal topografische tekeningen voor Bachiene’s ‘Vaderlandsche Geographie’ 1791 toegeschreven, die vroeger op naam van Jan Bulthuis stonden. De tekenaar heeft hetzelfde soort werk ook in Zeeland gedaan.

Het Zeeuws archief heeft een flinke collectie van deze ‘relatief onbekende tekenaar’. En de lezer is weer op de hoogte.

Nieuws

menu