Trimclub Wijckel al vijftig jaar een begrip. 'En weer of geen weer, de dames komen hoe dan ook sporten'

De dames van de Trimclub Wijckel in het Van Coehoornbos bij een boom die dit jaar voorjaar omviel tijdens een storm. Foto Trimclub Wijckel

Vijftig jaar alweer bestaat de Trimclub Wijckel en daar zijn leidster Cobi Walstra en de ruim twintig deelnemende dames maar wat trots op. ,,Sommige zijn al tussen de twintig en dertig jaar lid. Het is meer dan alleen sporten in de buitenlucht. We delen ook lief en leed met elkaar en zijn echt een hele hechte club.”

Het was in augustus 1972 toen de nu 91-jarige Japke Schotanus uit Wijckel tegen haar oud-dorpsgenoot en toenmalig turntrainer Bertus Bult zei dat zij wel met een aantal dames wilde sporten. Bult, de ontdekker en oud-trainer van topturner Epke zonderland en eveneens van zijn latere coach Gerard Speerstra, zei tegen Schotanus: ‘Als jij vrouwen regelt, jaag ik jullie door het bos’. De in 2011 overleden Bult had vervolgens van 1972 tot 1989 de dames onder zijn hoede, waarna Alex Kaspers dit een jaar op zich nam en in 1991 werd opgevolgd door Cobi Walstra.

Nu vijftig jaar later is de trimclub een begrip in Wijckel en omstreken. Want niet alleen komen de leden die ongeveer tussen de 55 en 75 jaar zijn uit het dorp zelf, maar uit heel Gaasterland. Samen sporten zij elke dinsdagmorgen van begin september tot medio juni in het Van Coehoornbos in Wijckel.

,,Om 9.00 uur verzamelen de dames, die een afspiegeling zijn van alle lagen uit de samenleving, bij de ingang van bos, waarna we natuurlijk eerst even moeten praten. Daarna gaan we het bos in en doen we een warming-up, om vervolgens het grote pad een aantal keren op en neer te rennen in je eigen tempo. Vervolgens doen we allerlei oefeningen van conditie tot balsporten en van beenspieren tot een estafetteloop”, zegt de 69-jarige Walstra uit Oudemirdum, die zelf ruim dertig jaar lid is van de trimclub. ,,Het mooie is dat het vrijheid, blijheid is en dat iedere deelnemer op het eigen niveau kan sporten.”

Lief-en-leedpotje

Wie ook graag wil meesporten hoeft zich niet aan te melden, zegt Walstra. ,,Geïnteresseerden kunnen gewoon langskomen en meedoen. Voor het lidmaatschapsgeld hoef je het niet te laten. Want dat is een bijdrage in het lief-en-leedpotje. Want ook het sociale aspect speelt een hele grote rol bij de trimclub. Zo gaan we bij elkaar op verjaardag en komen we bij elkaar langs als er bijvoorbeeld een huwelijksjubileum is. Ook zijn we er voor elkaar als er iets gebeurt in de privésfeer.”

Hoewel het sociale aspect van groot belang is, staat fit blijven voorop. ,,En weer of geen weer, de dames komen hoe dan ook naar hun dinsdagochtend waar ze al jarenlang naartoe gaan. Want hun sportuur willen ze voor geen goud missen, ook niet als ze een mankementje hebben. En eigenlijk moet je de groep interviewen. Want de dames kunnen niet alleen goed rennen, maar ook kakelen voor veertig vrouwen.”

Keukenhof en fietsen

Het jubileum zelf is ondertussen gevierd en vond in mei plaats met een bezoek aan de Keukenhof in Lisse. ,,Daar zijn we met de bus naartoe gegaan, terwijl er ook koffie en eten was. Het was echt een hele gezellige dag. Daarnaast sluiten we het seizoen altijd af met een fietswandeltocht. Dan verzamelen we per fiets bij steeds een andere locatie, van waaruit we eerst een stuk fietsen en vervolgens op een mooie plek een wandeling maken. Daarna vervolgen we onze fietstocht. Dat is een activiteit waar iedereen steeds naar uitkijkt.”

Walstra denkt er voorlopig dan ook nog niet over na om te stoppen als leidster. ,,Ik krijg wel vaker de vraag hoe lang ik nog doorga. Volgend jaar word ik 70 en zolang ik fit blijf, ga ik door.”

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

menu