Tuinteam AZC knapt Balkster tuinen op

Het tuinteam van de stichting Present en het AZC Balk Foto: Stichting Present

Het Tuinteam van het AZC in Balk en Stichting Present knapt sinds vorig jaar tuinen op van mensen die dit zelf niet (meer) kunnen. Inmiddels zijn twintig tuinen aangepakt en krijgt het project een vervolg. Om het werk goed te kunnen uitvoeren is goede kleding en gereedschap een vereiste. De betrokken partijen zamelen hier nu geld voor in middels een crowdfundingsactie.

Het Tuinteam is een gezamenlijk project van Stichting Present, Dynhus, COA (AZC Balk) en Sociaal Werk de Kear. Het team bestaat uit vier bewoners van het asielzoekerscentrum en een wisselend aantal vrijwilligers van Stichting Present. Samen hebben ze in tuinen in verdeeld over gemeente De Fryske Marren gewerkt.

De vraag naar tuinonderhoud is er al jaren, zegt Gelbrig Hoekstra van Stichting Present. Door samen te werken, slaan de organisaties meerdere vliegen in een klap. ,,We spreken regelmatig mensen die geen netwerk of financiële middelen hebben om de tuin te onderhouden. Een rommelige tuin komt de leefbaarheid vaak niet ten goede. Door in een dag of dagdeel de tuin op te knappen, zijn de mensen geholpen, worden de buren blij, krijgen de asielzoekers een kans om hun Nederlands te verbeteren en hebben ze een nuttige daginvulling.”

De reacties zijn volgens Hoekstra louter positief. ,,Het geeft de tuinmannen erg veel voldoening wanneer de tuin er weer netjes bij ligt. Ze willen graag hun steentje bijdragen in onze maatschappij. Het Tuinteam is een eenvoudige manier van mensen bij elkaar brengen. Dat levert samenwerking op. Er ontstaat elke keer iets moois.”

Duizend euro

Het gereedschap is door Woningcoöperatie Dynhûs beschikbaar gesteld. Het Tuinteam heeft nu minimaal duizend euro nodig voor een overal, schoenen en klein tuingereedschap voor minimaal vijf personen. Bij meer donaties kunnen ook jassen, kniebeschermers en tuinhandschoenen worden aangeschaft.

Een bijdrage leveren kan via de crowdfundingssite Samen voor de Buurt: https://tinyurl.com/SamenvoordeBuurt. De actie loopt nog tot 25 januari. Mocht het streefbedrag worden gehaald, dan gaan alle donaties terug naar de donateurs.

Nieuws

menu