Vakantiecentrum Sondel was oude radarpost tijdens Tweede Wereldoorlog

Het centrum FOTO: VAKANTIECENTRUM SONDEL

Waar nu het Recreatiecentrum Sondel is gevestigd stond vroeger het Christelijk Vakantiecentrum Sondel. En een oude radarpost.

Soms kom je op een rommelmarkt oude ansichtkaarten uit de Gaasterlandse regio tegen met daarop een afbeelding van langer of kort geleden. Zo ook deze foto van het Christelijk Vacantiecentrum in Sondel. Op de website van riedo.nl staat een mooi verhaal uit de Leeuwarder Courant van 1999 met daarin de geschiedenis van dit centrum.

In chaos achtergelaten

De Duitsers hadden hier in WO-2 een radarpost gevestigd dat na de capitulatie in chaos werd achtergelaten. Het was Jan Boomsma die het complex in 1949 kocht en na zijn emigratie naar Canada doorverkocht aan de familie Hendrik Mulder in Nijemirdum. Samen met zijn zoon Jaap gaven ze de recreatie een belangrijke impuls, totdat het werd verkocht in 1972. De familie Mulder deed er alles aan om het de gasten naar de zin te maken. Zo speelde Jaap Mulder altijd de gitaar bij het kampvuur en waren er in het hoogseizoen nachtwandelingen bij Ruigahuizen, waarbij 2 jongens uit de buurt werden ingehuurd die optraden als ‘spook’ op het kerkhof. Het complete verhaal van het Vacantiecentrum is te lezen op de website riedo.nl/vacantiecentrum-sondel.

Nieuws

Meest gelezen

menu