Verbouw rkpc De Toekomst van start

De nieuwe hoofdingang van basisschool De Toekomst in Bakhuizen komt aan de Ageommeleane.

De nieuwe hoofdingang van basisschool De Toekomst in Bakhuizen komt aan de Ageommeleane. Foto: Cees Walinga

De renovatie en verbouw van basisschool De Toekomst in Bakhuizen is begonnen. Werknemers van aannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma voeren de klus zo uit dat de lessen gewoon door kunnen gaan.

„Dat is heel prettig en was ook wel een vereiste”, zegt directeur Bento Busse terwijl er op de eerste verdieping van de school flink verbouwd wordt. In de eerste fase die in de meivakantie begon, wordt de bovenetage flink onder handen genomen. Er komt een gemoderniseerd klaslokaal voor de bovenbouw, de groepen 6, 7 en 8, met leerplein.

Een nieuwe brede trap leidt straks naar de lesruimte op hoogte. Die trap krijgt ook een tribunefunctie. De hoofdingang van de school verhuist namelijk naar de kant van Ageommeleane. In de ruime ontvangsthal daar kunnen gezamenlijke activiteiten plaatsvinden en daarbij is de trap handig als tribune.

De operatie van het schoolgebouw is geen overbodige luxe, stelt Busse. „De school is sterk verouderd en ook allesbehalve duurzaam.” Dat wordt tussen nu en december, als de oplevering verwacht wordt, allemaal anders. „De renovatie zou ook al eerder beginnen, maar werd door corona uitgesteld. Dat betekende dat daarmee de kosten door de stijgende prijzen ook nog eens flink toenamen. De gemeente moest er opnieuw over vergaderen.”

1,9 miljoen euro

Het kostenplaatje viel door de veranderende markt 400.000 euro duurder uit. Begin dit jaar kwam er groen licht uit Joure. De totale kosten van de renovatie bedragen 1,9 miljoen euro. De Bisschop Möller Stichting draagt daarvan 625.164 euro bij. De school wordt energieneutraal gemaakt met de installatie van een waterpomp en zonnepanelen op het dak. „Dat is toch wel een grote verandering ten opzichte van nu. Her en daar staan ketels om de school te verwarmen. Het is erg verouderd.” De hele school wordt om energieneutraal te kunnen zijn ook flink ingepakt in een een warme isolerende deken van 18 centimeter dik.

In de school met ruim honderd leerlingen is na de verbouwing ook plek voor de jongste kinderen uit het dorp. De peuterspeelzaal van Skik, die nu nog in de Gearte is, verhuist namelijk naar de school. Skik voert al de buitenschoolse opvang bij De Toekomst uit. Met het onderdak bieden van de peuters krijgt Bakhuizen daarmee een volwaardig kindcentrum. De leerlingen kunnen zich straks ook uitleven in een zogenaamde atelierruimte voor wetenschap en techniek.

Het bouwbedrijf gaat in de zomervakantie de schoollokalen aanpakken. Het werk is zo gepland dat de leerlingen nauwelijks overlast ervaren. „Het werk dat lawaai maakt en eventueel veiligheidsrisico’s met zich meebrengt worden uitgevoerd als er geen kinderen op school zijn’, zegt Busse.