Verhalen over geschiedenis natuurgebied Oudemirdumerklif vastgelegd in boekvorm

Auteur Arnoud de Ridder heeft de afgelopen drie jaar de verhalen, de geschiedenis en de mensen die een rol speelden in het Oudemirdumerklif uitgebreid onderzocht. Foto Arnoud de Ridder

Van de hand van historicus en vrijwilliger bij Natuurmonumenten Arnoud van de Ridder verschijnt medio mei een 88 pagina’s dik boek over de geschiedenis van het natuurgebied Oudemirdumerklif.

De Ridder heeft de afgelopen drie jaar de verhalen, de geschiedenis en de mensen die een rol speelden in het Oudemirdumerklif uitgebreid onderzocht. ,,De belangrijkste verhalen en geschiedenis zijn in woord en vooral in beeld gebundeld. Een boek over de geschiedenis van het Oudemirdumerklif was er nog niet. Toch zijn er veel verhalen beschikbaar en is historisch materiaal in allerlei publieke en private archieven aanwezig.”

Bewoners uit de Gaasterlandse regio rond Oudemirdum weten volgens De Ridder veel van de geschiedenis. ,,En dat is vaak mondeling doorgegeven. Zo was er onduidelijkheid over de aankoop van het eerste perceel van het natuurgebied, dat in eigendom is van Natuurmonumenten.”

Na onderzoek van de koopaktes bleek volgens De Ridder dat veehouder, timmerman en ondernemer Hendrik Ottema in 1927 het eerste perceel van ruim zeven hectare aan Natuurmonumenten verkocht.

De Ridder: ,,In het boek staan verhalen over onder andere: de verdwenen badhokjes, de laatste Zuiderzeevisser Minne Minnes de Vries in Oudemirdum, veehouder Hendrik Ottema, de munitiekraters, de eerste beheerder en toezichthouder en de opvolgers. Verder komt de natuur aan bod, De Hege Gerzen, de zoektocht van Johan Eduard Deelken naar mergel in 1913 en ook een fret speelt een rol.”

Het boek kost 12,50 euro en is te bestellen via arnoudvanderidder@gmail.com en is ook verkrijgbaar bij Hotel Boschlust en drogisterij Zeldenrust in Oudemirdum, De Hege Gerzen en bij het bezoekerscentrum Mar en Klif.

Nieuws

menu