Verwachting dat COA na 2023 permanent AZC in gemeente wil

AZC in Balk FOTO: Archief LC

Zijn er al nadere afspraken gemaakt over de opvang van asielzoekers in de gemeente? Dit vroegen Kleurrijk Fryske Marren en de VVD zich af naar aanleiding van het coalitieakkoord in de gemeenteraadsvergadering van 20 september.

Dat akkoord wordt gemaakt als er een nieuw dagelijks bestuur is gevormd in de vorm van het college van burgemeester en wethouders en gesteund door de partijen die deze wethouders leveren.

Tekort aan opvang

Het antwoord op die vraag is volgens de coalitiepartijen dat ze voorzien dat het tekort aan opvang voor vluchtelingen zoals dat zich momenteel voordoet er nog steeds zal zijn tegen de tijd dat het contract van het AZC Balk eind 2023 afloopt. De partijen verwachten dan ook dat het COA rond die tijd zeker weer een beroep doet op de gemeente De Fryske Marren. De verwachting is ook dat de vraag dan zal zijn om een permanent AZC ergens in de gemeente te vestigen. Volgens de partijen hoeft dat niet in Balk te zijn. De coalitiepartijen gaan het gesprek daarover voeren op het moment dat de vraag komt, zo stellen ze.

Ivo de Wolff van de VVD vond dat een te afwachtende houding. “Wacht niet tot het COA met die vraag komt en wees duidelijk. Wees duidelijk naar de bevolking, wees duidelijk over een standpunt. Sippy van de Meer van de PvdA gaf te kennen namens de coalitie dat zij het daar wel me eens was. “Met dat soort zaken moet je inderdaad vroeg beginnen,” zei ze.

Nieuws

menu