Wethouder Luciënne Boelsma: ‘Armoede is niet in geld uit te drukken’

De campagne ‘Gezondheid is ook taal’ in De Fryske Marren vraagt zorgprofessionals te communiceren in begrijpelijke taal. Foto: Simon Bleeker

Wethouder Luciënne Boelsma ziet de armoede in de gemeente stijgen. Waar het beleid tot begin dit jaar nog van 1 op de 10 mensen uitging, verwacht Boelsma dat dit aantal door de energiecrisis en inflatie groter wordt. ,,Je hebt een groep die net boven het minimuminkomen zit en nu te maken krijgen met de energiestijging, hoge brandstofprijzen en alle andere kosten. Hierdoor komen mensen in de problemen. We proberen als gemeente hier zicht op te krijgen.”

De Fryske Marren wil meer helpen om schulden te voorkomen. De zogenaamde vroeg signalering is volgens de wethouder cruciaal. ,,Wij zetten nu in op de voorkant om te voorkomen dat je aan de achterkant met regelingen en schuld te maken krijgt. Wij krijgen van zorgverzekeraars, woning- en energiecoöperaties signalen wanneer mensen rekeningen te laat betalen.” De Fryske Marren krijgt nu zo’n 120 signalen per maand, een tachtig huishouders. Na een melding komt de gemeente bij de mensen langs waarbij een budgetcoach hen op de mogelijkheden wijst. ,,Voor de huidige crisis gaven mensen aan dat ze het zelf wel redden. Nu mogen we veel vaker wel binnenkomen.”

Campagne

Om mensen te kunnen helpen, is vertrouwen in de overheid belangrijk. Toch is dit vertrouwen door de toeslagen- en boodschappenaffaire verminderd, ook in De Fryske Marren. ,,Om dat vertrouwen te herstellen zijn zeker stappen te nemen. Ook voor ons als gemeente.”

De Fryske Marren is nu met een campagne gestart waarin ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen. Het praten over armoede wordt volgens de wethouder daardoor steeds makkelijker. Uit de ervaringsverhalen blijkt dat het iedereen kan overkomen. Het taboe wordt minder groot en de stap om hulp te vragen daarmee ook. Je hebt namelijk geen rust als je in de schulden zit.”

Luciënne Boelsma vindt niet dat de gemeente verkeerde keuzes in het beleid heeft gemaakt. ,,We maken keuzes in de tijdsgeest. Waar ik blij mee ben, is dat we nu veel meer bezig zijn met het voorkomen van schulden, doordat je veel vroeger bij de mensen aan tafel zit. Het in een vroeg stadium helpen voorkomt vaak schuldhulptraject. Het schuldhulptraject heeft veel meer impact voor onze inwoners. Ons beleidsplan zorgt ervoor dat mensen eerder worden geholpen en dat werpt nu al zijn vruchten af. Mensen komen hierdoor minder of zelfs helemaal niet in de schulden.”

Regelingen

De gemeente maakt jaarlijks structureel een bedrag vrij voor armoedebestrijding. Maar alleen geld is het verhaal niet, zegt Boelsma. ,,Er zit zoveel meer achter. Armoede is niet in geld uit te drukken. Als mensen niet lekker in hun vel zitten, kunnen ze letterlijk ziek van zorgen worden. Er zitten veel meer factoren aan armoede dan je zou denken. Het is ook niet met alleen geld op te lossen. Het is prachtig dat we mensen 1300 euro mogen geven, plus de twee keer 190 euro vanuit het rijk, maar wanneer eindigt dit? En hoe los je het structureel op?”

Op de website van de gemeente zijn sinds deze week alle financiële regelingen zo overzichtelijk mogelijk neergezet. Ook is de gemeente met een speciale geldcampagne gestart. ,,Ook de gemeenteraad helpt ons door verschillende moties over dit onderwerp in te dienen”, zegt Boelsma, ,,We zien dat mensen in armoede leven en het zwaar hebben, maar wij als gemeente doen wat we kunnen om deze mensen te helpen.”

Nieuws

menu