Yde Groenhof: ‘Inspiratie voor mijn ijzeren beelden haal ik uit dat wat ik onderweg zie’ | fotoserie

De 71-jarige Yde Groenhof in zijn werkplaats. Foto HoogMedia

Wie langs de Hege Bouwen 43 in Nijemirdum komt, kan niet om de opvallende ijzeren beelden van Yde Groenhof heen die op het erf staan opgesteld en hij zelf maakt. ,,Elk beeld is uniek. De inspiratie ervoor haal ik uit wat ik onderweg om mij heen zie.”

Sinds dertig jaar nu wonen de 71-jarige Groenhof en zijn vrouw Tiete op de prachtige locatie in Gaasterland. Destijds woonden zij in Oudemirdum en kochten zij een stuk grond met daarop een stal van een boer die aan de overkant zijn bedrijf had. Zelf bouwden zij vervolgens een huis aan de stal vast.

,,We hadden een veerijdersbedrijf in Oudemirdum. Daar is mijn pake Yde in 1919 mee begonnen. Hij vervoerde vee via de Sminkevaart. Rond 1980 heb ik het vervolgens overgenomen van mijn vader, die het weer van zijn vader had overgenomen. Vlak voor de MKZ-crisis in 2001 ben ik gestopt met het veerijden en ben ik internationaal gaan rijden voor Doornbos uit Bolsward”, zegt Groenhof, die zelf nu nog altijd hobbymatig werkzaam is in de transport.

Groenhof: ,,Ik rij nu vier nachten per week voor Van der Werff Logistics uit Heerenveen met een verlengde vrachtwagen. Daar heb ik nog een speciaal rijbewijs voor gehaald. Toen ik met de veehandel stopte, heb ik veel internationaal gereden. Dat blijft toch het mooiste. Nu rij ik nog hobbymatig, omdat het en gezellig is en prachtig is op de weg.”

Jopie Huisman

Naast zijn voorliefde voor transport had Groenhof vroeger ook al een passie voor oud ijzer. ,,Ik bracht toen niet alleen kettingen en oud ijzer naar Jopie Huisman, die toen nog in Herbaijum zat en waar hij mee aan de slag ging. Zelf dacht ik ook: ‘Er is overal wel wat van te maken’. Tegenwoordig haal ik bijvoorbeeld oud ijzer op bij Jan Hamstra van de gelijknamige ijzer- en metalenhandel in Balk. Ik heb voor Jan ook een manshoog beeld gemaakt.”

Zelf oud ijzer kopen voor zijn beelden doet Groenhof overigens niet. Alles wat hij gebruikt haalt hij of zelf gratis op of wordt bij hem langs gebracht. Zo staat er momenteel een oude betonmolen achter de stal.

,,In het draaiende gedeelte waar het beton inging, zie ik bijvoorbeeld een kop van een grote beer. Niet dat ik er meteen mee aan de slag ga, maar dat is hoe ik denk”, zegt Groenhof, terwijl hij naar twee aan elkaar bevestigde en lichtgebogen stukken ijzer wijst. ,,Daar kun je de voeten van de beer in zien. Omdat ik in al het materiaal steeds iets anders zie, is er van ieder beeld maar een exemplaar. Daarnaast maak ik op verzoek van nabestaanden ook beelden van materialen van hun dierbaren. Mensen een tastbare herinnering kunnen bieden vind ik toch wel het mooiste.”

‘Moeite met afstand doen’

,,De beelden zelf zijn voor de liefhebbers ook te koop”, zo vertelt Groenhof, terwijl hij vanuit een overdekt zitje over een stuk gras naast de schuur kijkt, met vlak ervoor een klein vijvertje en iets verderop een zwarte geit. ,,Ik wil graag zoveel mogelijk hergebruiken. Neem nu de bank waar ik op zit, die komt uit de hervormde kerk in Nijemirdum. Terwijl het hek van een oude veerijderswagen komt. Dat vind ik mooi, overal iets van maken.”

Dat ook anderen zijn creaties waarderen, noemt Groenhof mooi. Nog veel mooier noemt hij het zelf als mensen het verhaal erachter interessant vinden. ,,Zoals waar komen de materialen vandaan en waarom zie ik datgene erin wat ik ervan heb gemaakt. En natuurlijk mogen mensen het ook kopen, maar als ze dan over een prijs beginnen vind ik dat erg moeilijk. Ik vind het vooral belangrijk dat ze het mooi vinden, want ik hoef er niet van te leven. Overigens is niet alles te koop”, zegt Groenhof, wijzend op een stoel die hij maakte van oud gereedschap. ,,De inspiratie hiervoor heb ik opgedaan toen we bij een van onze kinderen op visite waren in Australië. Daar zag ik een ijzeren stoel, die ik vervolgens van gereedschap van onze beide ouders heb gemaakt en waar ik een eigen invulling aan heb gegeven.”

Vaste bezoekers

Dat de beelden van Groenhof in de smaak vallen, blijkt ook uit het feit dat mensen van heinde en verre - zelfs uit het buitenland - ieder jaar weer even langskomen om de beelden te bewonderen, nieuwe creaties te bekijken of om een praatje te maken. De gasten die er langskomen, kunnen daarnaast in de schuur ook andere materialen bekijken zoals schilderijen en bijvoorbeeld servies.

Groenhof: ,,Sommige van hen maken even een slag door de schuur, horen het verhaal erbij en gaan dan weer. Dan ben ik al tevreden. Want het vertellen van het achterliggende verhaal en de interesse van anderen daarvoor, dat vind ik het allermooiste.”

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

menu