De Wâlde keert meteen terug naar de vierde klasse. 'Wy binne werom wêr’t wy hearre

Grote vreugde bij spelers en staf van De Wâlde nadat het kampioenschap binnen is.

Grote vreugde bij spelers en staf van De Wâlde nadat het kampioenschap binnen is. Foto: Dijks Media

De Wâlde keert na de degradatie van vorig seizoen meteen terug in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal. Dankzij een 4-0 zege op Hielpen greep de club uit de dorpen Oudega, Elahuizen en Kolderwolde de titel in 5A. ,,Wy binne werom wêr’t wy hearre.”

Een jaar geleden degradeerde De Wâlde op de laatste wedstrijddag omdat de geelgroenen twee doelpunten tekort kwamen na een seizoen waarin het chagrijn overheerste. Onder de nieuwe trainer Klaas Wittermans brak de lach weer door. Zonder een enkele nederlaag en met de honderd treffers in zicht maakte De Wâlde het verloren gegane terrein vlot goed.

Met De Wâlde kreeg 5A de terechte kampioen, aldus de 63-jarige Wittermans. Alleen Ens bleef enigszins in het spoor, maar werd in beide rechtstreekse confrontaties overtuigend (7-4 en 1-4) geklopt. ,,Wy hawwe yn eltse liny in rûttinearre spiler dy’t ek op heger nivo spile hat. Yn de fiifde klasse meitsje sokke jonges it ferskil. Boppedat namen se ús jonge spilers op sleeptou,” verklaarde de trainer de zegetocht van zijn elftal.

Aanvoerder Kuiper wees op de stabiliteit en het scorend vermogen van de kampioensploeg. Met 94 treffers behoort De Wâlde tot de top drie van de productiefste Friese vijfdeklassers. Met de topscorers van 5A, Marten Tromp (20) en Tiemen Landman (19) in de gelederen, was een doelpunt nooit ver weg. De Wâlde bleef slechts eenmaal droog staan.

21 treffers in de laatste zes duels

De kampioen was voor zijn productie niet afhankelijk van één of twee spelers. Zonder Tromp, hij was weken geblesseerd en kwam tegen Hielpen slechts tien minuten in actie, scoorde De Wâlde in de laatste zes duels 21 treffers. Verschillende spelers hebben meer dan tien doelpunten achter hun naam staan. ,,Dat makke ús minder kwetsber”, stelde Wittermans, die nog een seizoen blijft bij De Wâlde.

Met de terugkeer in de vierde klasse is De Wâlde terug op het niveau waar de vereniging hoort, vindt voorzitter Fimme Jan van der Wal. De Wâlde acteerde dankzij twee exceptionele lichtingen van 2014 tot 2017 zelfs op tweede klasse-niveau, maar zakte door het vertrek van tien spelers in twee jaar tijd af naar de vierde klasse. ,,Sûnder Corona hiene wy sels al earder fiifdeklasser west.”

Het kampioenschap is een knappe prestatie van de dorpsclub die slechts 120 actieve leden telt. Met een talentvolle lichting op komst ziet de toekomst van De Wâlde er ook goed uit, aldus Van der Wal. ,,Foar kommend seizoen is de stap nei de senioaren foar dizze jonges noch te betiid, mar der is potinsje. Wa wit kinne wy as de jonges bliuwe sels nochris omheech nei de tredde klasse.”

Tiemen Landman gewilde speler

Aanvoerder Kuiper verwacht dat De Wâlde komend seizoen meekan met de middenmoot van de vierde klasse. Van invloed is wat er de komende weken gebeurt. Zo wordt er flink getrokken aan sterkhouder Tiemen Landman. De makkelijk scorende linkspoot wilde na het behalen van de titel niet ingaan op zijn toekomst. ,,Ik sis it kommende wike.” Voor de goede verstaander een duidelijk genoeg antwoord.

Het waren zaterdag zorgen voor later. Op sportpark De Wâldstreffen was het feest. De kampioensploeg werd uitgebreid gefêteerd, maar het kampioenschap was een beloning voor de hele vereniging, zei Van der Wal. ,,Wy hawwe aktive en belutsen leden. Foar harren is dit kampioenskip hiel wichtich. Dêrom is it moai dat wy it rêden ha en ek noch op eigen fjild. Moaier kin net.”

In de vierde klasse treft De Wâlde volgend jaar Oeverzwaluwen weer dat zaterdag na een 1-6 nederlaag tegen SVM uit Marknesse degradeerde.