Dionne van der Wal uit Woudsend: ‘Ik hoop als keepster ooit te worden opgeroepen voor de Oranje Leeuwinnen’

Dionne van der Wal: ,,Ik heb het enorm naar mijn zin bij de SC Heerenveen Vrouwen en wil met hen de top van Nederland aanvallen." Foto HoogMedia

Dionne van der Wal: ,,Ik heb het enorm naar mijn zin bij de SC Heerenveen Vrouwen en wil met hen de top van Nederland aanvallen." Foto HoogMedia

Sinds twee seizoen nu staat de 19-jarige Dionne van der Wal onder contract bij de SC Heerenveen Vrouwen, waar zij sinds 2018 speelt. De inwoonster uit Woudsend is reservekeeper achter Claire Dinkla en maakt voornamelijk haar minuten bij de vrouwen onder 19. ,,Na dit seizoen loopt mijn contract af, hopelijk wordt het verlengd en mag ik blijven.”

Het voetbal en sporten in zijn algemeen is iets wat Van der Wal van huis uit heeft meegekregen. ,,Ik ben opgegroeid met voetbal en weet niet beter dan dat sport bij ons gezin hoort. Zelf vind ik naast voetbal ook een heleboel andere sporten leuk, waaronder alle balsporten, evenals schaatsen. Ik vind het vooral heel fijn om in beweging te zijn. Daarnaast zijn wij als familie Van der Wal enorm fanatiek. Als wij verliezen met onze sport, hebben we echt een rotweekend. Aan de andere kant als je wint, heb je juist een geweldig weekend.”Ondertussen voetbalt Van der Wal ongeveer vijftien jaar. Als 4-jarige begon zij bij de kabouters. ,,Wij woonden toen nog in Balk en eigenlijk moest er eerst toch een zwemdiploma gehaald worden. Mijn ouders vonden het echter prima te combineren. Ik voetbalde al vaak samen met mijn oudere broer Marco en vrienden. Wat dat betreft ben ik opgegroeid met voetbal, wat we heel vaak deden op een pleintje in de buurt. Overigens heb ik uiteindelijk wel zwemdiploma A, B en C gehaald.”

Handschoenen en scheenbeschermers

Bij VV Balk stond Van der Wal vanaf minuut een onder de lat, een positie die haar meteen beviel. Ik mocht vroeger de keepershandschoenen van mijn vader aan, die was zelf centrale verdediger bij VV De Wâlde uit Oudega/Elahuizen en daar ook jeugdtrainer en leider. Die scheenbeschermers en keepershandschoenen waren wel veel te groot, maar dat maakte niks uit. Voetballen bij een club vond ik bovendien meteen leuk en dat is nog steeds zo. Het spel zelf spreekt mij aan, maar ook de tactiek vind ik erg interessant.”

Uiteindelijk voetbalde Van der Wal vier jaar bij VV Balk. Een overstap naar VV Woudsend volgde toen zij acht jaar was, nadat het gezin naar het watersportdorp verhuisde. Mijn ouders zijn eigenaar van Garage B. Pietersma, die verhuisde naar een andere locatie in Woudsend en dus gingen wij erbij wonen.

Na vier jaar VV Woudsend volgde een nieuwe overstap, ditmaal naar ONS Sneek. ,,Daar heb ik vier seizoen gevoetbald en werd toen opgepikt door SC Heerenveen onder 19.”

Trots

Uiteindelijk was het in 2018 dat de keepster terechtkwam bij de SC Heerenveen Vrouwen. Een stap waar ze enorm trots op is.

,,Ik maakte mijn debuut als 16-jarige uit bij Alkmaar, die wedstrijd wonnen we met 0-1. Vervolgens kreeg ik in 2020 een contract. Een droom die uitkomt. Je wordt er niet rijk van maar verdient toch iets. Dat is wel fijn om dat je geen tijd voor een bijbaantje hebt.. Eind dit seizoen loopt mijn contract af en hopelijk wordt het verlengd, zodat ik op Eredivisie niveau kan blijven voetballen. Dat ik tweede keeper ben, wil niet zeggen dat ik weinig speel. Ik maak mijn minuten wekelijks in O19. Wel probeer ik het de trainers zo moeilijk mogelijk te maken. Claire Dinkla is mijn concurrent en keept bij Oranje O23 zegt Van der wal, die zelf ook uitkomt voor Oranje O19.

Zo was zij in oktober van de partij tijdens kwalificatiewedstrijden richting het EK en hoopt zij begin april tijdens de kwalificatiewedstrijden in Portugal weer van de partij te zijn. ,,We horen een week van tevoren of je er bij zit of niet, dus dat weet ik nu nog niet.”

Stage CIOS

Dat Van der Wal bevlogen is van het ‘spelletje’, blijkt wel uit haar keus om haar stage bij de meiden van MO16 van de SC Heerenveen Vrouwen te lopen.

,,Ik zit in het derde en laatste jaar van de opleiding trainer-coach-voetbal van de sportopleiding CIOS. Dat is een niveau 3 opleiding en bevat zeg maar het basispakket. Als je de grotere projecten wilt doen zoals het trainersdiploma van de KNVB, heb je een niveau 4 opleiding nodig. Die wil ik wel halen, want het lijkt mij heel leuk om jonge talenten te mogen begeleiden en een plan voor hen te maken op voetbalgebied.”

Stap maken

Niet alleen op trainersgebied hoopt Van der Wal uiteindelijk stappen te maken, ook op sportief vlak zet zij in op een mooie carrière.

,,Ik heb het enorm naar mijn zin bij de SC Heerenveen Vrouwen en wil met hen de top van Nederland aanvallen. Lukt dat niet, dan hoop ik dat ik zelf nog wel wat stappen kan maken. Ik zou graag naar de echte top willen in Nederland. Dat zijn op dit moment Ajax, PSV en FC Twente. Wie weet maak ik ooit de stap naar het buitenland, maar dat komt vanzelf als je goed genoeg bent en er hard voor werkt. Daarnaast hoop ik op een dag te worden opgeroepen voor de Oranje Leeuwinnen en om nog eens landskampioen te worden of een beker te winnen. Ik ben tot nu toe een keer kampioen geworden en dat was lang geleden in de E-tjes, in het jaar dat we ook derde werden in de beker afdeling Noord”, zegt Van der Wal, die ook nog graag haar motorrijbewijs zou willen halen. ,,Autorijden is mooi maar ook op een snelle motor toeren lijkt mij erg leuk.”

Tikkie Vooruit

Net als in 2021 wordt ook dit jaar een actie gehouden om geld in te zamelen voor de SC Heerenveen Vrouwen, die sinds jaar en dag moeite hebben om het hoofd financieel boven water te houden. Dat betreft de actie Tikkie Vooruit, waarbij via de website www.sc-heerenveenvrouwen.nl/tikkievooruit vanaf twee euro geld kan worden gedoneerd.

Terwijl in juni van het afgelopen jaar de Cashtaffete werd gehouden. De speelsters liepen daarbij in vijftien uur in estafettevorm van Barneveld naar Heerenveen en haalden daarmee 65.000 euro op, wat ook het streefbedrag was. Wat ditmaal het streefbedrag is, is net bekend.

Van der Wal zegt in deze tijd een heel dubbel gevoel aan de actie over te houden. ,,Ik vind het heel moeilijk om geld voor de SC Heerenveen Vrouwen te vragen in een tijd van oorlog”, zo wijst zij op de oorlog in Oekraïne.

,,Maar wij kunnen elke euro gebruiken om de laatste maanden van het seizoen door te komen, want geld is en blijft een lastige kwestie voor de SC Heerenveen Vrouwen. Om die reden zijn we ook aan het kijken wat we voor de sponsoren kunnen doen, om meer betrokkenheid te creëren. Zo bieden wij bijvoorbeeld graag de helpende hand en ontvangen wij sponsoren in onze loge bij SC Heerenveen, waarbij dan ook altijd speelsters aanwezig zijn om mee te praten.”

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.