G-voetbal VV Balk bestaat vijf jaar en hoopt op nieuwe leden

De G-voetballers van Ajax en VV Balk speelden onlangs tegen elkaar, waarbij de Amsterdammers met 11-8 wonnen. Eigen foto

Na het eerste seizoen van G-voetbal bij VV Balk werd een ding meteen duidelijk en dat was dat het voetbal voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking wegens het succes ervan een vervolg moest krijgen. Dit jaar bestaat de afdeling vijf jaar, een viering ervan volgt nog.

Het G-voetbal bij VV Balk ontstond nadat een moeder haar zoon die een beperking heeft, niet in een regulier team kon krijgen. Daarop besloot de voetbalvereniging met G-voetbal te starten. ,,VV Balk vindt namelijk dat iedereen bij de voetbalvereniging moet kunnen sporten, waarop we ermee zijn begonnen”, zegt Freerk van der Zee, coördinator en samen met Riemer van Loon, Janne Ketelaar, Sybrand de Vries en Mirjam Buwalda vrijwilliger bij het Gvoetbal.

Hoewel de voetbaltak de letter ‘G’ ervoor heeft staan, zegt Van der Zee moeite te hebben met de benaming. De G is de eerstvolgende letter in het alfabet die na de F-categorie komt en de jongste voetballers betreft. De G is door de KNVB rond 1984 gebruikt voor het Gvoetbal, toen de nieuwste categorie. ,,De sporters die het betreft kunnen iets minder voetballen, maar het sociale aspect van voetbal staat ook bij hen voorop en daarom kan het wat mij betreft gewoon ‘voetbal’ heten”, zegt Van der Zee, die in het dagelijks leven bij zorginstelling Maeykehiem in Sneek werkt en woonbegeleider is van een groep mensen met een licht tot matig verstandelijke beperking

Geen competitie, wel trainen

Momenteel telt het G-voetbal bij VV Balk acht leden in de leeftijd van 8 tot 30 jaar en mannen en vrouwen door elkaar heen. Op het hoogtepunt waren er elf leden.

Van der Zee: ,,Met het aantal dat we nu hebben kunnen we helaas geen competitie spelen. Het veldteam bestaat namelijk uit acht spelers. Dat zou betekenen dat we geen wissels hebben. Wel trainen we eenmaal in de twee weken op vrijdag van 17.15 tot 18.15 uur. Wel zouden we graag regelmatig wedstrijden willen spelen, daarom hopen we op meer leden.” Ook worden activiteiten ondernomen, die mogelijk worden gemaakt door sponsor Hart in Friesland. Zo is eind februari een bezoek gebracht aan Only Friends. Dat is een sportclub in Amsterdam, die zich richt op kinderen en jongeren met een beperking en opgezet door Dennis Gebbink, die zelf een zoon met een beperking heeft. Van der Zee: ,,Twee jaar geleden zijn we er ook geweest, toen hebben we rolstoelbasketbal gedaan. Ditmaal hebben we aan handboogschieten gedaan. Ook hebben we geluncht met de spelers van het G-team van Ajax (met die club heeft Only Friends een meerjarig contract, red.) en tegen hen gevoetbald. Ondanks dat onze spelers door de coronatijd twee jaar niet hebben gevoetbald werd er maar nipt met 11-8 verloren.”

Plezier voorop

Dat er in Amsterdam werd verloren of in welke wedstrijd eventueel dan ook, is bij het Gvoetbal van ondergeschikt belang.

,,Het mooie aan deze groep sporters is het plezier dat ervan afspat, dat ze enorm om elkaar denken, niet prestatiegericht zijn, het sociale voorop staat en dat iedereen elkaar de bal gunt.

De mentaliteit is wat dat betreft volledig anders dan bij het ‘gewone’ voetbal”, zegt Van der Zee, die om die reden ouders van kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking oproept om hun zoon of dochter kind vooral lid te laten worden. ,,We hebben echt een hele leuke groep spelers en leuke vrijwilligers, die met zijn allen ook activiteiten ondernemen naast het sporten.”

Wie meer wil weten over het G-voetbal bij VV Balk, dat kosteloos mogelijk wordt gemaakt Hart in Friesland, kan contact opnemen met Freerk van der Zee via freerkvdzee@hotmail.com of bellen naar 06-22 31 14 79. Zie ook www.vvbalk.nl.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

menu