Russissche opening in de ban bij schaakduel SC Rijs

Beeld uit de schaakwedstrijd tussen SC Rijs en SV Drachten. Eigen foto

Nu er meer kan komen ook de leden van schaakclub Rijs weer bij elkaar. Zo werd zelfs al een bondswedstrijd gespeeld tegen een andere vereniging, het begin van hopelijk een lange ononderbroken reeks.

Het eerste viertal van Rijs ging op bezoek bij SV Drachten. Het werd meteen een mooie overwinning: 1 - 3. Twee remises van Chris Draijer en Frank Teunisse en twee zeges van Yousef Achtar en Henk Breimer brachten dit mooie resultaat. De Friese competitie wordt hopelijk nog voor de zomer in zijn geheel afgerond, dit was een sterk begin.

Door een aanwas van sterke schakers uit het AZC van Balk is de tuinzaal van Hotel Jans weer goed gevuld. Op de laatst gehouden clubavond vielen er geen remises, de strijdlust stond een rustige uitslag kennelijk niet toe. Auke Wouda was de eerste die zich verslikte, hij gaf op na verlies van een loper. Winnaar Dick van Kolfschoten kreeg zo tijd om bij de andere partijen te kijken. Jan Brinkman won van Piet Heldring, waarna Douwe Tjerkstra een punt kon bijschrijven dankzij twee samenwerkende paarden, ten koste van Cornelis Jellesma. Chris Draijer speelde een sterke partij tegen Moriaty Gems, die na ruim twee uur zijn vlag kon strijken. Fidel Jafaar nam het met wit op tegen Trienke Wijmenga. Beiden hadden kans op de overwinning, maar het was Trienke Wijmenga die aan het langste eind trok. Herman Beks onderbrak een wekenlange zegereeks van Henk Breimer na een afruilvariant in de Franse opening. Breimer gaat thuis nog eens kijken waar het mis ging. Want van een analyse achteraf kun je altijd leren, weet menig schaker. De laatste overwinning kwam op conto van Yousef Achtar. Hij kwam met een wurgstelling tegen Frank Teunisse, die daar geen antwoord op had.

Van de vele spelopeningen kwamen er zoals altijd veel verschillende op het bord. Met instemming van iedereen ontbrak deze avond de Russische opening.

Nieuws

menu