Schaakclub Rijs sluit roerig seizoen af

V.l.n.r.: Yousef Achtar, Chris Draijer, Frank Teunisse en Jan Pieter Feenstra. Foto SC Rijs

De leden van schaakclub Rijs kwamen nog eenmaal bij elkaar om het schaakseizoen 2021-2022 af te ronden.

Het was in een aantal opzichten een rommelig seizoen. Corona gooide roet in het eten, waardoor vooral de wedstrijden tegen andere schaakclubs in het gedrang kwamen. In het begin zag het er niet zo fraai uit, toch kwamen beide teams goed terug in de laatste maanden. De inhaalwedstrijden leverden voldoende punten op, zodat de posities gehandhaafd bleven.

In het eerste team werd dankbaar gebruik gemaakt van de Syriër Yousef Achtar. Hij zorgde voor waardevolle bijdragen in de externe, maar ook in de interne competitie. Van hem ging een stimulans uit op de overige schakers. Het zou voor schaakclub Rijs mooi zijn als hij lid kon blijven, maar zeker is dat niet.

Achtar wacht nu een jaar op een eerste gesprek met de IND, en is onzeker over zijn toekomst en dat van zijn gezin in Turkije. Op zijn kamer in het AZC van Balk staat nu de kampioensbeker te pronken van het afgelopen seizoen.

De andere bekers kwamen terecht bij Chris Draijer en Frank Teunisse, zij werden respectievelijk tweede en derde in de interne competitie. Een speciale aanmoedigingsprijs ging naar de Koudumer Jan Pieter Feenstra.

Jeugdspelers

Aan het begin van de slotavond vond een ontmoeting plaats tussen de jeugdspelers en de senioren. De laatsten zagen dat de jeugd in de laatste maanden veel bijgeleerd had dankzij de leiding van coach Henk Breimer. Deze schaaklessen worden na de zomer voortgezet, de animo bleek desgevraagd groot.

Dit jaar deden deze jeugdleden nog niet mee met het jaarlijkse Kliffentoernooi, dat werd gewonnen door Yousef Achtar, maar de verwachting is dat ze binnenkort zover zijn dat ze de Rijster inbreng kunnen versterken.

Naast het Kliffentoernooi resteert nog het eveneens jaarlijkse Jappie Breimertoernooi. Die is nu uitgesteld tot september, bij aanvang van het nieuwe schaakseizoen. De hoop is dat de competities en de diverse toernooien in het nieuwe jaar een regelmatiger verloop hebben.

Nieuws

Meest gelezen

menu