Schakers SC Rijs nipt onderuit

Spanning bij de beslissende partij tussen Jan Brinkman (links aan het schaakbord) en Max Slingerland. Foto SC Rijs

De schakers uit Rijs en omstreken speelden voor de bekercompetitie tegen BOB uit Oenkerk. Zoals ook bij andere sporten is het hier een afvalsysteem, alleen de winnaars bekeren verder. Rijs verloor, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Er kwam zelfs een barrage aan te pas.

Van de vier gespeelde partijen ging de helft van de punten naar Rijs. Frank Teunisse en Herman Beks wonnen, terwijl Chris Draijer en Jan Brinkman verloren. Vooral de laatste partij tussen Brinkman en Max Slingerland was spannend (foto). Als Brinkman remise had gehouden zou Rijs verder bekeren. Dat lukte net niet. Om tot een beslissing te komen volgden volgens de reglementen ‘vluggertjes’. Binnen drie minuten denktijd moest er een resultaat uit de bus komen. Beks won snel, Brinkman speelde remise. Helaas verloren Draijer en Teunisse daarna hun partij. Zo gingen de gasten uit Oenkerk met een nipte zege naar huis, zij bekeren verder.

Zes partijen voor de interne competitie vonden gelijktijdig plaats. Vooral de clash tussen Henk Breimer en Wim de Groot was het bekijken waard. Met beiden nog twee pionnen en een paard was het de kunst om goed te manoeuvreren. Laat op de avond werden de handen geschud: remise.

Wim de Groot won ook nog op een ander bord van nieuwkomer Fatih. Auke Wouda was snel klaar met Emin Okumus, Cornelis Jellesma won van Piet Heldring.

Ahmet Suren versloeg Jan Pieter Feenstra, terwijl op een ander bord Hans Starreveld en Trienke Wijmenga met remise genoeg namen.

Nieuws

menu