Spanning om te snijden bij topwedstrijden SC Rijs

Frank Teunisse (links) en Jan Brinkman overdenken hun onderlinge partij. Foto SC Rijs

Frank Teunisse (links) en Jan Brinkman overdenken hun onderlinge partij. Foto SC Rijs

Meestal zijn de leden van schaakclub Rijs vredelievend van aard. Ongeacht de uitslag vinden de partijen en nabesprekingen in een rustige atmosfeer plaats. Maar in de afgelopen 21ste ronde viel er toch een onvertogen woord, dat niet voor herhaling vatbaar was.

Jan Brinkman viel in de topontmoeting tussen hem en Frank Teunisse even uit zijn stoïcijnse rol. „Ik zag even niets meer, raakte in de war en deed een verkeerde zet”, was de rustige uitleg na afloop. Met een drankje bezegelden ze de uitslag.

De keuze van de opening kwam op rekening van Frank Teunisse. Het werd de Morra-variant van het Siciliaans. „Ach ja, ik woon toch al in de buurt van de Morra”, lichtte de Hemelumer toe. Hij had er dus succes mee.

De andere topontmoeting was die tussen Chris Draijer met wit tegen Herman Beks. Geen van beiden maakte een serieuze fout, een remise was de logische uitkomst.

Die uitslag viel ook bij een tevreden Auke Wouda tegen Trienke Wijmenga. Zij speelde heel gedurfd tegelijk tegen Henk Breimer, maar dat werd haar teveel. Breimer kwam al snel een stuk voor en verzilverde het punt na twee uur spelen. Twee partijen tegelijk spelen vraagt veel van de concentratie, ook al omdat de klok door blijft tikken. Een goede ervaring voor Wijmenga.

De schakers maken zich nu op voor het open Kliffentoernooi dat op zaterdag 23 april wordt gespeeld. Een dertigtal club- en huisschakers wordt dan verwacht in de tuinzaal van hotel Jans in Rijs.