Alles over de arbodienst

Je hoopt nooit in deze situatie te komen, maar omdat de kans aanwezig is (hoe meer werknemers werkzaam zijn bij jouw bedrijf, hoe groter de kans) dat je hiermee te maken krijgt, kun je beter goed voorbereid zijn: een werknemer wordt ziek en de verwachting is dat de werknemer voor langere tijd niet terugkeert naar zijn of haar werk.

Wat moet je in dit geval als werkgever doen? In dit artikel lees je alles over de arbodienst.

Wat is de arbodienst?

Wat is arbo eigenlijk? Arbo is een afkorting van het woord arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op de omstandigheden waaronder werknemers hun werk verrichten.

Als werkgever dien je de arbodienst in te schakelen wanneer je te maken krijgt met een langdurig zieke werknemer. Wanneer een werknemer slechts een paar dagen ziek is, hoef je de arbodienst niet in te schakelen.

Taken arbo arts

De arbodienst vormt de schakel tussen jou en de werknemer en kan op vele vlakken dienstbaar zijn. Zo kan de arbo arts de zieke werknemer begeleiden. Het doel van deze begeleiding is dat de werknemer terugkeert (re-integreert) naar de werkvloer. De werknemer zal meerdere malen contact hebben met de arbo arts zodat onderzocht kan worden hoe de werknemers zich voelt. Op basis van deze gesprekken wordt bepaald wanneer de werknemer langzaamaan weer aan het werk kan en welke werkzaamheden passend zijn. Het kan namelijk zo zijn dat de werkzaamheden die de werknemer voor diens ziekte verrichtte voor bepaalde of onbepaalde tijd niet meer passend zijn. De arbo arts zal in dat geval adviseren welke werkzaamheden binnen het bedrijf wel passend zijn. Daar wordt jij als werkgever ook bij betrokken.

Ook kan deze arbo arts jou als werkgever adviseren over bijvoorbeeld het nemen van beschermende maatregelen waarmee eventuele ziekte door werk voorkomen kan worden.

Is een arbodienst verplicht?

De Arbo wet is in het leven geroepen om ongelukken op de werkvloer te verminderen. Op basis van deze wet moeten werkgevers onder andere risico's op de werkvloer inventariseren en in arbobeleid aangeven hoe om wordt gegaan met deze risico's. Als werkgever ben je vrij om hier op je eigen manier invulling aan te geven. De Arbo wet geeft op dit gebied slechts richtlijnen.

Wat wél verplicht is op basis van de Arbo wet, is dat werkgevers een contract (het zogenoemde basiscontract) moeten hebben met een arbodienst of bedrijfsarts. Iedere werknemer moet namelijk contact op kunnen nemen met een arbodienst of bedrijfsarts. Het maakt hierbij niet uit of je 1 of meerdere werknemers hebt. In het basiscontract moet in ieder geval staan bij welke taken de werkgever zich laat bijstaan door een arbodienst of bedrijfsarts. Dit contract moet zijn goedgekeurd door de ondernemingsraad of de personeelsvereniging. Hier is een arbodienst dus verplicht gesteld.

Arbodienst kosten

Het is mogelijk om een abonnement af te sluiten met een arbodienst. Dit kost gemiddeld tussen de 100 en 150 Euro per werknemer per jaar. Dit lijkt veel, maar het betaald zich terug. De Arbodienst helpt immers ook bij het voorkomen van zieke werknemers. Een zieke werknemer kost jou als werkgever dagelijks veel geld dus een zieke werknemer voorkomen is beter dan genezen. Naast het voorkomen van ziekteverzuim, levert de arbodienst voor het geld dat je betaalt het volgende:

  • Ziekteverzuimbegeleiding;
  • Periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken;
  • Aanstellingskeuringen;
  • Het uitvoeren en opstellen van de Risico-inventarisatie & Evaluatie.

Offertes vergelijken

Er zijn diverse partijen (arbodiensten) waarmee je een basiscontract kunt afsluiten. Het is raadzaam om vooraf bij meerdere partijen offertes op te vragen om prijzen te vergelijken. Dit kun je snel en eenvoudig doen via bijvoorbeeld HR Navigator. Door middel van een vragenlijst die je vooraf invult, zoekt HR Navigator naar arbodiensten die aansluiten bij jouw wensen. Ga niet direct voor de goedkoopste optie. Probeer je voornamelijk te focussen op de diensten die geleverd worden. Op het moment dat je de arbodienst nodig hebt, pluk je daar de vruchten van.

Nieuws

menu