Bij een lekkage is het belangrijk snel voor een oplossing te zorgen

Foto: shutterstock
Denk aan een daklekkage , waarbij een kleine beschadiging aan een bitumen dakbedekking voldoende kan zijn om voor een lek te zorgen. Niet alleen het opsporen van de bron van een lekkage is vaak lastig; datzelfde geldt voor het herstellen ervan. Niemand zal het heel prettig vinden om het dak op te gaan voor het herstel van de schade, leidend tot de lekkage in huis.
Schakel de hulp van een lekdetectiebedrijf in
Om het opsporen van de bron van een lekkage makkelijker te maken, loont het om hier een lekdetectiebedrijf voor in te schakelen. Een dergelijke organisatie beschikt over professionele hulpmiddelen en de ervaring om de oorzaak van een lekkage relatief snel te achterhalen. Dit maakt het mogelijk adequaat te handelen, om een snelle uitbreiding van vochtschade in huis te voorkomen. Het uitvoeren van een lekdetectie is in verschillende situaties interessant. Men kiest hier niet alleen voor bij een lekkend dak, maar bijvoorbeeld ook bij een kelderlekkage, een leiding lekkage en een plafond lekkage.
Vochtschade doet zich in verschillende vormen voor
Er zijn verschillende vormen van vochtschade. Denk bijvoorbeeld aan houtrot, als gevolg van het vocht wat bij een lekkend dak in de constructie onder de dakbedekking trekt. Houtrot kan de stabiliteit van een houten constructie ernstig verzwakken. In het ergste geval moeten houten balken vervangen worden, daar een reparatie hiervan niet meer mogelijk is. Vochtschade kan zich ook voordoen in de vorm van gele vlekken op muren en het plafond. In het ergste geval groeien hier na verloop van tijd schimmels op. Het herstel van deze gele plekken is pas mogelijk, zodra het vocht volledig uit de wand of het plafond getrokken is. Een vochtvreter biedt je hier ondersteuning bij. Zou je de wand al eerder schilderen, dan is de kans groot dat de gele vlek zich opnieuw voordoet.
Voer periodiek een preventieve controle uit
Zeker bij lekkende daken had men dit vooraf kunnen voorkomen, door regelmatig preventief een lekdetectie uit te laten voeren. Bij zo’n lekdetectie worden de zwakke plekken van het dak zichtbaar, waardoor tijdig voor een reparatie kan worden gezorgd. Overigens zou je hier zelf ook een stap in kunnen zetten, door bijvoorbeeld eens per jaar met de tuinslang op het dak te spuiten. Zie je het vocht ergens bij je woning naar binnen komen?