Energierekening dit jaar met gemiddeld 170 euro omlaag

Friezen zijn dit jaar minder geld kwijt aan energie dan in 2019. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naar verwachting zal de gemiddelde energierekening dit jaar gemiddeld 170 euro lager uitvallen ten opzichte van vorig jaar. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het energieverbruik van de bewoners.

Zachte winter en corona

De zachte winter van dit jaar speelt een belangrijke rol in de daling van de energierekening. Aangezien we in december t/m februari te maken hadden met relatief hoge temperaturen, zijn de stookkosten voor huishoudens bijna 5% lager uitgevallen dan andere jaren. Daarnaast zijn de leveringstarieven van de drie grootste energieleveranciers flink gedaald, mede door de olieprijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland en de uitbraak van het coronavirus. Door de prijzenoorlog, is olie veel goedkoper geworden. In het eerste kwartaal van 2020 zijn de stroomprijzen met 11,3% gedaald en de gasprijzen maar liefst 13,5%. Ondanks het thuiswerken, blijft het energieverbruik ongeveer hetzelfde. Zo is de gemiddelde energierekening doordeweeks slechts 2 tot 4% hoger dan normaal

Korting op de energiebelasting

Wat ook meespeelt is de korting op de energiebelasting . Die korting is dit jaar zo'n 216 euro hoger dan in 2019. Consumenten hebben recht op deze belastingvermindering omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. De belastingvermindering in 2020 wordt verhoogd van van 311,62 euro naar 527,17 euro. De overheid heeft de korting op de energiebelasting verhoogd om de pijn van het klimaatakkoord wat te verzachten. Hoe meer energie een huishouden verbruikt, hoe meer energiebelasting zij moeten betalen. Daarnaast zijn bedrijven meer gaan bijdragen aan de Opslag Duurzame Energie (ODE). Hun bijdrage is nu twee derde deel, in plaats van de helft. Al deze maatregelen moeten ook een duurzaam energiegebruik stimuleren. Zo kunnen Friezen nog meer energie besparen door hun woning te verduurzamen.

Overstappen: slim of niet?

Een groot gedeelte van de hoogte van de energierekening heb je zelf in de hand. Voor consumenten die op zoek zijn naar een nieuw energiecontract kan het nu voordelig zijn om te kiezen voor overstappen van energie . In achttien jaar tijd is de vaste gasprijs nog nooit zo laag geweest. Consumenten die nu kiezen voor een éénjarig of een meerjarig contract besparen op deze manier heel veel geld, omdat zij het lage tarief dan voor een langere periode vastzetten. Dit is vooral interessant voor mensen die nu een contact met een variabel tarief hebben óf nog helemaal geen energiecontract hebben. Als mensen nu overstappen en kiezen voor een energiecontract met een vast tarief, dan profiteren zij de hele contractperiode van de lage tarieven die energieleveranciers nu bieden.