Hoe vouw je een overhemd en hou je het kreukvrij?

Je doet alle moeite van de wereld om je overhemd piekfijn te strijken. Na het vouwen merk je echter dat er weer kreuken in je overhemd zitten. Herkenbaar? Ook wanneer je op zakentrip gaat, is het niet altijd evident om je overhemden succesvol in je koffer op te bergen. In dit artikel geven we echter de nodige tips om je overhemd kreukvrij te houden.

Wil jij er steeds piekfijn en kreukvrij bijlopen? Lees dan snel verder.

Een gestreken overhemd of extra lang overhemd dient op de juiste manier opgevouwen te worden. Maar hoe doe je dat nu op een correcte, kreukvrije manier? Met onderstaand stappenplan is het kinderspel.

  • Stap 1: Leg het overhemd met de voorkant op tafel. Belangrijk is dat de boord naar je toe ligt.
  • Stap 2: Sla de linkermouw horizontaal naar binnen.
  • Stap 3: Doe hetzelfde met de rechtermouw.
  • Stap 4: Draai het overhemd een kwartslag.
  • Stap 5: Vouw de rechterkant 30 centimeter naar binnen.
  • Stap 6: Draai het overhemd 180 graden en vouw de linkerkant naar binnen.
  • Stap 7: Leg het overhemd recht en vouw de onderkant 25 centimeter naar binnen.
  • Stap 8: Neem de bovenkant van het overhemd en vouw het dubbel.

Geen vouwer? Geen nood

Ben je geen held in vouwen, dan kun je je overhemd simpelweg oprollen. Toch is het niet zo simpel als het lijkt: een overhemd met extra lang mouw oprollen is een precies werkje. Vandaar dat het verstandig is om het oprollen van je overhemd een paar keer goed in te oefenen. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je je overhemd strak en stevig oprolt. Belangrijk voordeel van oprollen is dat je zo veel plaats bespaart. Dan kan vooral handig zijn om plaats te besparen in je koffer wanneer je op reis gaat.

Maar hoe rol je nu je overhemd het best op? Onderneem dezelfde stappen als bij het opvouwen van een overhemd, maar stop bij stap 6. Nadat je beide zijkanten hebt gevouwen, begin je de onderkant van het overhemd stevig en strak op te rollen. Wanneer je klaar bent met het oprollen, doe je er best een elastiekje om heen. Zo blijft je overhemd perfect zitten.

De juiste plek in je koffer

Wil je je perfect gevouwen of opgerold overhemd kreukvrij houden, ook wanneer je het in een koffer moet steken? Dan is de juiste volgorde van de spullen in je koffer heel belangrijk. Kies ervoor om je overhemd bovenop je andere spullen te leggen. Pak eerst de zware spullen in: toilettas, schoenen, boeken, laptop… Leg vervolgens de minder zware items in de koffer om als laatste de formele kleding , zoals een pak en een overhemd op te bergen.

Toch nog kreukjes?

Heb je bovenstaande tips perfect gevolgd, maar bespeur je na het openen van je koffer toch nog een paar kreuken in je overhemd? Geen nood! Neem een kledinghanger mee, hang je overhemd op en hang het in de douche. Laat warm water stromen en je zal zien: de meeste kreuken zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Heb je een hekel aan strijken? Overweeg dan ook eens de aanschaf van een strijkvrij overhemd. Let wel: dat wil niet zeggen dat je die overhemden niet netjes moet oprollen of -vouwen.

Nieuws

menu