Kost het overstappen van energie geld?

Als je energiecontract verstreken is dan zul je alsnog stroom en gas van je huidige leverancier krijgen. Toch veranderen de tarieven na het verstrijken van de looptijd van je huidige contract wel.

Meestal zijn de nieuwe tarieven relatief hoog. Hierdoor kan het vele malen voordeliger zijn om over te stappen naar een andere leverancier. Daarnaast kan dit ook beter zijn aangezien je dan gebruik kunt maken van een welkomstactie. Dit zal er dus tevens voor zorgen dat je geld bespaart op je energiecontract.

Overstappen

Het overstappen energie is niet bepaald moeilijk. Het proces bestaat eigenlijk uit drie stappen indien je een vergelijkingssite gebruikt. Allereerst moet je alle mogelijke energiecontracten vergelijken. Dit zal ervoor zorgen dat je de optie kiest die het beste bij je past. Hierbij moet je overigens niet alleen naar de tarieven kijken. Ook de algemene voorwaarden van het contract moet je goed doornemen voordat je daadwerkelijk een abonnement afsluit bij een Nederlandse energieleverancier. Dit doe je door het aanvraagformulier in te vullen waarna je het kunt bevestigen.

Welkomstactie

Bij een aantal energiecontracten zul je een welkomstkorting krijgen van de leverancier. Zo’n korting kan toch een best bedrag zijn. Regelmatig kom je acties tegen ter waarde van 200 euro, maar ook een korting van 300 euro is niet ondenkbaar. Op deze manier zul je dus eenmalig minder hoeven te betalen voor het contract. Overigens bestaan deze acties van de leveranciers niet alleen maar uit welkomstkortingen, ze kunnen je ook proberen te lokken met behulp van een cadeau. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gratis telefoon tablet.

Kosten

Als je overstapt naar een ander energiecontract dan zullen er geen kosten gerekend worden als je gebruik maakt van een vergelijkingssite. Dit komt doordat dit platform een vergoeding krijgt voor het overstappen van de leverancier. Deze vergoeding is voor alle aanbieders van energie hetzelfde, wat ervoor zorgt dat de site onafhankelijk is. Toch kan het overstappen van energie nog wel geld kosten. Dit is namelijk het geval als je een zogenoemde opzegvergoeding moet betalen, wat zo nu en dan het geval is als je een contract voortijdig opzegt.