Nederlanders hebben hun zomervakantie al massaal geboekt dit voorjaar

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Heb jij je zomervakantie al geboekt? Uit cijfers van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) blijkt dat meer dan drie miljoen Nederlandse huishoudens al een vakantie hebben geboekt in januari van dit jaar. Dat is een record; niet eerder lag het aantal geboekte vakanties zo hoog in de eerste maand.

Opvallend hierbij is het gegeven, dat het merendeel van de geboekte vakanties een bestemming buiten Nederland kent. Daar waar de vakanties in eigen land de afgelopen jaren juist steeds populairder leken te worden. Onder meer vakanties naar eilanden als Mallorca , Madeira, Tenerife en Sicilië zijn in trek bij Nederlanders. Niet alleen vanwege het strand, het lekkere eten en de vriendelijke bevolking, maar vooral vanwege het goede weer. Men wil kunnen genieten van de zon in de zomermaanden.

Stijging ten opzichte van periode voor de pandemie

Dat het aantal geboekte vakanties in januari hoger ligt dan de afgelopen paar jaar spreekt voor zich, daar Nederlanders beperkt werden door de reisbeperkingen die voor veel landen golden tijdens de pandemie. Vakanties naar Sardinië , Corsica en bijvoorbeeld Gran Canaria werden lange tijd afgeraden of waren überhaupt niet mogelijk. Vergelijk je het aantal geboekte vakanties echter met de periode voor de pandemie, dan valt eveneens een forse stijging op te merken. ANVR gaat uit van een groei in het aantal geboekte vakanties in januari van zo’n dertien procent ten opzichte van 2019.

Italië en Griekenland in trek bij Nederlanders

Zoals reeds aangehaald werd kiezen de meeste Nederlanders voor een vakantie elders in Europa; het geldt voor 83% van de boekingen. Bij deze vakantiegangers is Italië de populairste bestemming, gevolgd door Griekenland en Kroatië. Ook dichter bij huis vindt men het fijn vertoeven; België staat op een vierde plek in dit overzicht. Na België volgen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland; eveneens goed aan te reizen vanuit Nederland. De overige 17% betrof boekingen buiten Europa. De verwachting is dat er de komende weken nog veel boekingen bij zullen komen. Traditioneel plannen veel mensen hun zomervakantie in de meimaand, mede doordat in deze maand het vakantiegeld gestort wordt door veel werkgevers.

Vakantiegeld stijgt voor mensen met bruto maandloon tot 3.000 euro

Medewerkers met een bruto maandloon tot een bedrag van 3.000 euro zullen deze maand merken dat het vakantiegeld iets is toegenomen ten opzichte van eerdere jaren. Bij hogere inkomens is dat niet het geval; voor hen geldt dat zij er zelfs iets op achteruit zullen gaan dit jaar. Het is het gevolg van de wijzigingen in de wijze waarop de belasting berekend wordt over het loon, vorig jaar doorgevoerd door het kabinet. Ter illustratie: bij een maandloon van 1.000 euro bruto krijgt men netto 15 euro extra vakantiegeld. Iemand met een modaal bruto maandinkomen krijgt netto 18 euro minder.