Schade door klussen: wat is er verzekerd?

Nu we veel thuis blijven, zijn we massaal aan het klussen geslagen. Het is daardoor erg druk bij de verschillende bouwwinkels en tuincentra. Als we zelf gaan klussen of verbouwen, dan is de kans op schade een stuk groter dan wanneer een expert dit doet. Vaak is schade veroorzaakt door het klussen dan ook niet gedekt vanuit de verzekeringen. Hoe zit dit precies?

Wel of niet verzekerd?

Als schade direct het gevolg is van het klussen, dan is deze meestal niet verzekerd. Bijvoorbeeld: de klusser is bezig met het ophangen van een zwevende toiletpot. Tijdens het ophangen, laat de bewoner de pot vallen. Of: men is bezig met het omleggen van de gasleiding. De klusser boort hierbij per ongeluk door de leiding heen.

Als de schade niet direct door het klussen wordt veroorzaakt, dan is de bewoner soms wel verzekerd. Bijvoorbeeld: tijdens het in elkaar zetten van een kast, struikelt de klusser over een schroevendraaier en beschadigd hierbij de kast. Of: bij het inbouwen van de nieuwe vaatwasser laat de klusser per ongeluk zijn hamer op het laminaat vallen waardoor er een gat in het laminaat zit.

Opstal- of inboedelverzekering

Als men schade wil claimen, dan is het eerst belangrijk om te weten bij welke verzekering deze schade gemeld moet worden. Er zijn twee verzekeringen: de opstalverzekering en de inboedelverzekering . De opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten aan het huis. Denk hierbij aan de keuken, de centrale verwarming en het dak. Een verzekering voor de inboedel dekt de inboedel voor schade, verlies en diefstal. Hieronder vallen alle losse spullen, zoals meubels.

Aansprakelijkheidsverzekering van veroorzaker schade

Bij een verhuizing krijgt de bewoner vaak hulp van familie of vrienden bij het klussen. Helaas gebeuren er bij dit soort klussen ook wel eens ongelukjes waardoor schade ontstaan. Dit soort schades kunnen soms verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van degene die de schade heeft veroorzaakt. Deze verzekering dekt de schade die men veroorzaakt aan iemand anders. Of de spullen van iemand anders. In de polisvoorwaarden staat duidelijk vermeld wanneer de schade wel én niet vergoed wordt. Lees deze voorwaarden dus goed door voordat er geklust wordt.

Tips om schade tijdens het klussen te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De volgende tips helpen de klusser om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Allereerst is het heel belangrijk om goed voorbereid te gaan klussen. Zorg ervoor dat alle benodigde gereedschappen en spullen in huis zijn. Daarnaast is het verstandig om beschermende kleding en een veiligheidsbril te dragen om letsel te voorkomen. Ook werkt het fijn om in een opgeruimde plek aan de slag te gaan. Zorg dus dat alles is opgeruimd voordat men start met klussen. Gaat het om een lastige klas? Dan kan het soms beter zijn om een specialist in te schakelen. Als er bij de vakman iets misgaat, dan is hij daarvoor verzekerd.

Nieuws

menu