Tips voor het kopen van een nieuwe motorhelm

helmonline.nl

Een nieuwe helm moet mooi zijn en goed staan, maar het comfort en veiligheid zijn minstens zo belangrijk. Er zijn echter zoveel merken, soorten en uitvoeringen helmen verkrijgbaar, dat het nog lastig kan zijn om een goede keuze te maken. Met onderstaande tips maak je een weloverwogen keuze en schaf je de voor jouw perfecte helm aan.

Soorten helmen

Allereerst moet je kiezen welk type helm voor jou het meest geschikt is. In grote lijnen zijn er drie soorten: de jethelm, de integraalhelm en de systeemhelm. Welke het meest geschikt is, hangt vooral af van je rijgedrag. Ben jij een ' mooi-weer-rijder ' en leg je vooral korte afstanden af? Dan is een jethelm een goede keuze. Dit type helm heeft geen kinstuk en laat dus je gezicht lekker vrij, waardoor je kunt genieten van de wind en een vrij zicht. Wanneer je echter langere afstanden aflegt, ook tijdens slecht weer of de winterperiode, dan heb je meer bescherming nodig. Een integraalhelm is dan echt onmisbaar. Deze heeft een vast kinstuk en omvat het hele hoofd én gezicht. Het vizier biedt bescherming tegen de wind, zon en kou en je hebt minder last van lawaai (minder luchtwrijving).

Zit je hier qua rijgedrag een beetje tussenin, dan kun je gaan voor een syteemhelm. Deze heeft wél een kinstuk, maar die kun je omhoog klappen. Zoals gezegd, hangt het dus af van hoeveel en hoever je rijdt. Als je dagelijks voor je werk een stuk over de snelweg moet, dan raden wij je echt een integraalhelm aan. Deze biedt het meeste veiligheid én het meest comfort.

Wat moet jouw helm verder te bieden hebben?

Goed, je hebt nu gekozen welk type helm voor jou de beste keuze is. Maar aan welke eisen moet hij verder voldoen? Een punt van aandacht is het vizier. Deze is er in verschillende uitvoeringen; uitgevoerd met zonnevizier bijvoorbeeld, zodat je niet nog een aparte zonnebril op hoeft te doen. Rijd je ook met slecht en koud weer? Dan kun je eigenlijk niet zonder pinlock-vizier: deze zorgt dat je vizier niet beslaat en je dus altijd goed zicht houdt. Ben je vaak samen met iemand onderweg of rijd je veel nieuwe routes? Let er dan op dat er mogelijkheden zijn voor je bluetooth apparatuur. Daarmee kun je de navigatie-aanwijzingen volgen zonder op je scherm te hoeven kijken en kun je communiceren met je bij- en/of meerijder.

Voor een goede maat en pasvorm, meet je even de maat van je hoofd op. Zo kun je de juiste maat helm bestellen.

Merk en de looks

Nu je eenmaal bepaald hebt welk type helm je wilt en welke features hij moet hebben, kun je een merk, model en kleur uitzoeken dat bij je past. Populaire merken met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en die ECE goedgekeurd zijn, zijn bijvoorbeeld HJC, Schuberth, Vinz, Shark, Caberg en Scorpion. Kies je voor één van deze merken, dan weet je zeker dat je een goede helm koopt waar je jarenlang plezier van hebt, zeer populaire modellen op dit moment zijn:

Nieuws

menu