Aangeboden door: vpngids

Zo werd Rita uit Balk opgelicht: ‘Ze zeiden dat ik een prijs had gewonnen.’

Foto: pexels.com

Op Facebook worden steeds meer radio- en televisiestations de dupe van een bende oplichters. Ze doen zich voor als medewerkers van de zender, en lichten op die manier nietsvermoedende kijkers en luisteraars op. Zo ook Rita, uit Balk, die uit schaamte niet met haar achternaam in het artikel wil.

Geld gewonnen

Rita zit op Facebook als ze een bericht krijgt van zogenaamd een medewerker van een buitenlands radiostation. Ze heeft een prijs gewonnen. Rita heeft een tijdje in Zweden gewoond, en bleef ook in Nederland naar de Zweedse radio luisteren. Na het plaatsen van een reactie bij het radiostation, krijgt ze een reactie: “Gefeliciteerd, je hebt een prijs gewonnen.” Het gaat om een geldprijs.

Volgens Rita zag alles er echt uit: “Ik had even doorgeklikt en ik zag echte foto’s van die presentatrice. Er stonden ook veel reacties op van mensen die ook een prijs hadden gewonnen, of die ook om informatie daarover vroegen. Dus ik dacht dat het wel goed zat.”

Creditcardgegevens ontfutseld

Om de prijs op te eisen, moest Rita een klein bedrag overmaken. Op die manier zou er dan geld worden overgemaakt worden naar haar creditcard. Ook moest ze enkele creditcardgegevens invullen. In al haar enthousiasme vult ze haar gegevens in. Waarna de duizend euro die op haar creditcard stond, opeens is verdwenen.

Rita snapt er niets van, en vraagt een jongere buurman om hulp. Die komt erachter dat ze is opgelicht door een bende, die al bij veel meer radio- en televisies toeslaan: “Echt alles aan die pagina was nep’, zegt de buurjongen: “Ze hadden zelfs privéfoto’s van de kinderen van de presentatrice op Facebook gezet. Als je niet goed kijkt, kun je gemakkelijk denken dat het echt is.”

Zorgen voor meer veiligheid

Om er voor te zorgen dat je minder goed te volgen bent op Facebook, is het een goed idee een VPN te gebruiken. Dat adviseren experts van VPNGids.nl . Een VPN is een virtueel privénetwerk, die ervoor zorgt dat alle data wordt versleuteld via een server, die vaak in het buitenland staat. Ook leent die server een IP-adres uit. Via het IP-adres kan onder meer de locatie van een gebruiker worden achterhaald.

De experts raden ook aan te werken met tweefactorauthenticatie. Dat houdt in dat er moet worden ingelogd in twee stappen: een keer met een wachtwoord, en een keer met een code die de gebruiker via SMS ontvangt.

Waarschuwing

Het betreffende radiostation heeft een waarschuwing geplaatst op haar Facebook. Daarin schrijft de zender dat medewerkers nooit naar buiten treden om te laten weten dat ze een prijs hebben gewonnen, omdat er alleen via wedstrijden op de radio zelf gewonnen kan worden.

Daarnaast onderschrijft het station dat het nooit vraagt om betaalgegevens van luisteraars. Een wijze tip, die voor Rita helaas te laat kwam.

Nieuws

menu